Saturday 23 November 2013

Mulakan Bisnes Pastri Dengan FOKUS (Part 1)

Bismillah..

Assalamualaikum.. 

Ramai juga yang bertanya, macam mana nak mulakan bisnes pastri? Insyaallah saya akan beri panduan sebanyak yang termampu. Untuk pengetahuan semua saya baru 6 bulan saja melibatkan diri dalam perniagaan bakeri ni secara serius. Sebelum ni memang tak pernah terlintas langsung untuk belajar apatah lagi menjual tart shell ni. Tapi minat dalam bidang bakeri ni memang ada. Niat sebenar memang nak belajar buat kek dengan dekorasi yang cantik-cantik. Macam dalam rancangan Astro Cake Boss tu. 

Berbalik pada tajuk entri ni, bagi saya elemen yang paling penting sebelum memulakan bisnes pastri terutama kita yang tak pernah ada ilmu dalam bidang pastri dan juga bisnes adalah FOKUS. Fokus ni melibatkan banyak aspek:

1) FOKUS Produk

Ramai yang menyedari minat dalam bidang bakeri ni memang ada dalam diri. Macam saya dulu juga. Bila ditanya nak jual apa? Dalam fikiran dah ada macam-macam benda kita nak buat walhal kepakaran dalam satu produk pun belum ada lagi. 

Contohnya, dalam otak dah ada angan-angan nak jual kek coklat, pastu nak jual kek red velvet, pastu nak jual kek cheese leleh lagi, pastu nak jual durian crepe, belum cerita lagi biskut raya nak jual time raya nanti. Senang cakap nak jual semua jenis pastri yang ada di muka bumi ni. Sedang kan kita belum dalam kategori pakar lagi dalam mana-mana produk. Semua cilok resepi sini sikit resepi sana sikit. Mr Google la yang jadi mangsa.

Pada pandangan saya dan juga panduan yang saya perolehi selepas hadir beberapa seminar, fokus pada produk adalah sangat penting. Biar semua orang tahu yang kita pakar dalam sesuatu produk. 

Contohnya, saya sekarang ni hanya fokus pada tart shell sahaja walau ramai yang bertanya tak ada produk lain ke dari Haneesa La Shoppe? Memang saya akan jawab tak ada sebab nak fokus pada tart shell sahaja. Walau pun kami hanya fokus pada satu produk saja, hakikatnya terlalu banyak aspek yang perlu diperbaiki. Dari segi pemasaran, dari segi kualiti, dari segi kuantiti, dan bermacam-macam lagi kaedah yang perlu difikirkan untuk meningkatkan kadar jualan & menghebahkan pada dunia tentang produk yang telah kita yakin berkualiti ni.

Contoh lain yang boleh dilihat sebagai contoh terbaik ialah idola saya dalam bidang pastri, Anis Moist Chocolate Cake. Mereka hanya fokus dalam memperbaiki mutu dan pemasaran kek coklat SAHAJA!

Sekiranya anda memang minat untuk pasarkan pelbagai produk pastri sebenarnya tiada masalah, cuma perlu fokus pada satu produk dahulu, kemudian produk lain hanya sebagai produk sampingan sahaja. Biar semua kenal anda pakar dalam satu produk dahulu, kemudian baru boleh disusuli dengan produ-produk lain.

Bagi mereka yang tak tahu produk mana yang perlu difokuskan, anda hanya perlu lapangkan dada dan hadir ke kelas-kelas pastri, bergaul dengan lebih ramai pakar pastri, kaji potensi sesuatu produk, Insyaallah anda akan temui produk yang sesuai untuk anda fokus. Perlu ingat, kadang kala benda yang kita minat belum tentu menjadi rezeki kita. Kalau tak, mungkin saya dah jadi pembuat kek yang cantik-cantik tu. Kini saya hanya pembuat tart shell. Syukur Alhamdulillah.

Rasanya sampai disini dulu entri kali ni. Dapat kongsikan satu aspek saja tentang fokus. Banyak aspek lagi yang perlu fokus. Insyaallah next entry saya akan sambung lagi ya. 

Terima kasih kerana sudi mengikuti blog ni :)



No comments:

Post a Comment